Moja mama ma chorobę tarczycy, podobnie jest w przypadku mojej babci. Obie cierpią na autoimmunologiczną chorobę Hashimoto, która może mieć mniej  lub bardziej nasilony przebieg. Ostatnio także i ja czułam się nieco bardziej osłabiona niż zwykle, zaczęłam mieć problemy z rannym wstawaniem do pracy. Kładłam to na karb przesilenia wiosennego, aczkolwiek pogoda coraz bardziej się stabilizowała, a mi nic się nie poprawiało. postanowiłam wybrać się do lekarza.

Jedzenie bez glutenu

smaczna żywność bezglutenowaBadania krwi, które lekarz mi zlecił wykazały, że cierpię na niedoczynność tarczycy. Nie udało się jednoznacznie stwierdzić, czy jest to spowodowane chorobą Hashimoto, jednak ja podejrzewam, że musiało tak być również i w moim przypadku. I wtedy zainteresowałam się bardziej tą choroba, potrafi ona być niezwykle podstępna. Zaczęłam czytać różne książki na ten temat. W wielu z nich pojawiał się watek mówiący o tym, ze choroba ta może być spowodowana przez jakieś pożywienie, na które dana osoba jest uczulona. Do najczęstszych pokarmów uczulających w tym schorzeniu należą nabiał i gluten. Zrobiłam odpowiednie testy i okazało się, że jestem uczulona na gluten. Pozostało mi więc przejść na dietę bezglutenową, aby nie pogłębiać mojej choroby. Na początku z dużym dystansem podchodziłam do żywności bezglutenowej, na szczęście szybko udało mi się z nią oswoić i już wkrótce dobrze wiedziałam,  gdzie dostępna jest naprawdę bardzo smaczna żywność bezglutenowa. Okazało się, że wcale nie muszę rezygnować z rzeczy, które bardzo lubię, takich jak pieczywo oraz ciastka czy paluszki słone. W większości supermarketów mogłam znaleźć ich bezglutenowe zamienniki w bardzo korzystnych cenach. Jedząc żywność bezglutenową poczułam się po raz pierwszy od wielu lat naprawdę świetnie. Co musiało być na rzeczy z tą nietolerancją pokarmową. Jestem na diecie bezglutenowej już od dłuższego czasu i czuje się naprawdę świetnie. Nie mam żadnego problemu z dostępem do bezglutenowych produktów, dostępne są w rozsądnych cenach w większość sklepów, które odwiedzam każdego dnia.

Coraz częściej mówi się o tym, że współcześnie gluten może szkodzić. Coraz więcej osób jest na gluten uczulonych lub cierpi na nietolerancję glutenu, Dla tych osób na szczęście dostępna jest bardzo szeroka oferta artykułów bezglutenowych, które są bardzo smaczne i wcale nie odbiegają za bardzo smakiem od artykułów glutenowych. Można je bez problemu dostać w większość supermarketów, dostępne są w bardzo korzystnych cenach oraz w bardzo szerokim wyborze.