Choroba refluksowa przełyku objawia się cofaniem treści pokarmowej i soków żołądkowych, co sprawia, że schorzenie to jest bardzo uciążliwe. Refluks może prowadzić do uszkodzeń przełyku, a także przewlekłego stanu zapalnego, a w skrajnych przypadkach może być przyczyną raka. Pojawia się zazwyczaj na skutek zmiękczenia mięśnia zwieracza przełyku, co może wynikać z przebytych operacji, przepukliny, a także może być efektem palenia, picia alkoholu oraz dużej ilości kawy.

Korzyści ze stosowania diety refluksowej

zalecana dieta refluksowaDo najbardziej charakterystycznych objawów tego schorzenia należą pieczenie przełyku, ból za mostkiem, odbijanie oraz zgaga. Często dochodzi do cofania się treści żołądkowej do przełyku, czasem nawet może wystąpić zwracanie pokarmów. Objawy nasilają się w pozycji leżącej, a także po spożyciu nadmiernie obfitych posiłków. Choroba refluksowa jest bardzo uciążliwa, często powoduje duży dyskomfort, pomocna w łagodzeniu jej objawów jest zmiana trybu życia. Warto dowiedzieć się, jaka jest zalecana dieta refluksowa, by zwiększyć komfort swojego życia. Odpowiednia dieta powinna składać się z lekkich i nie obciążających pokarmów, które nie pobudzają wydzielania soku żołądkowego. Należy unikać pokarmów, które bogate są w tłuszcz, gdyż powodują one nasilenie dolegliwości. Warto spożywać posiłki 5 razy dziennie w niewielkich ilościach. Powinny być one spożywane w spokojnej i przyjemnej atmosferze, każdy kęs warto dokładnie przeżuwać. Powolny sposób jedzenia ogranicza także ilość połykanego powietrza, co zmniejsza ryzyko zarzucania treści pokarmowej do przełyku. Niektóre pokarmy znacząco łagodzą objawy refluksu, z kolei inne mogą nasilać uczucie pieczenia i powodować zgagę. W jadłospisie osób, które zmagają się z refluksem, nie powinny znaleźć się potrawy kwaśne, ostre i pikantne, a także mocna kawa i herbata. Należy ograniczyć napoje gazowane oraz dania tłuste i smażone. Niewskazane są także owoce cytrusowe, a także chleb żytni na zakwasie. Warto unikać czekolady oraz innych słodyczy.

Osoby z tym schorzeniem powinny sięgać po mleko i naturalne produkty mleczne, ważne, by w ich diecie dominowały kefiry oraz jogurty naturalne. Z powodzeniem mogą spożywać pieczywo mieszane. W ich jadłospisie powinny znaleźć się także chude ryby oraz mięso drobiowe. Objawy zgagi łagodzą także niektóre herbaty ziołowe oraz napoje niegazowane. Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe w przypadku, kiedy naszym problemem jest refluks, a odpowiednio komponując jadłospis możemy znacznie ograniczyć występowanie nieprzyjemnych dolegliwości. Dieta powinna być zdrowa, lekkostrawna, składać się z wysokiej jakości składników.