W gronie olejów roślinnych, olej konopny znajduje się w ścisłej czołówce pod względem wartości prozdrowotnych i wszechstronności zastosowań. Jednak jego największą zaletą jest wysoka zawartość niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli omega – 3 i omega – 6, które stanowią aż 80% składu oleju konopnego. Zgodnie z ich nazwą, wspomniane kwasy są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów w naszym organizmie.

Właściwości kropli konopnych

krople konopnePoza kwasami omega, olej konopny zawiera kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i gamma – linolowy stanowią większość składu oleju, ale towarzyszą im inne cenne składniki odżywcze. Są to witaminy i minerały, np. witaminy z grupy A, B, witamina E i K oraz pierwiastki takie, jak wapń, cynk, fosfor i magnez. Krople konopne zmniejszają stężenie lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy, wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi. Dodatkowo zapobiegają zatorom, ponieważ hamują agregację – sklejanie się krwinek. Za sprawą obecności kwasów omega, olej konopny, zwiększa naturalną odporność organizmu wzmacniając jego florę jelitową. Jednym z kluczowych składników oleju konopnego jest kwas gamma – linolowy, który zmniejsza poziom cholesterolu oraz reguluje pracę gospodarki hormonalnej. Między innymi, dzięki temu spożywanie oleju konopnego łagodzi syndromy nadpęcia przedmiesiączkowego. Olej konopny jest bogaty w przeciwutleniacze, które aktywnie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów. Chlorofil nadaje mu zielony kolor, który blokuje przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe. Krople z olejem konopnym łagodzą stany zapalne organizmu, łagodzą bóle stawów oraz obrzęki mięśni, przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry. Olej konopny wykazuje działanie moczopędne, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz działa uspokajająco i nasennie. Olej konopny w znacznym stopniu przypomina sebum wydzielane przez ludzką skórę, dzięki czemu usprawnia gospodarkę naturalnymi lipidami, co ma szczególne znacznie dla skóry mieszanej, tłustej i łojotokowej.

Podobnie jak inne rośliny, olej konopny, ma także zastosowanie w kuchni. Jego oryginalny, zielonkawy kolor i łagodny orzechowy smak czynią z niego świetny dodatek do sałatek, past czy sosów. Olej z konopi zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno, dlatego nie powinno się go stosować do smażenia lub pieczenia. Po olej konopny powinni też sięgać weganie. Ma sporo lepiej przyswajalnego białka niż to, które pochodzi z soi, dlatego jest cennym dodatkiem do diety pozbawionej mięsa i nabiału.