Sezon ślubny w pełni, a to oznacza, że i branża cukiernicza przeżywa bardzo gorący okres. Bo czymże byłoby wesele bez ogromnego tortu, podkreślającego wyjątkowość przeżywanej chwili? Nie wyobrażamy sobie przecież prawdziwego celebrowania każdej ważnej uroczystości bez cista, znacznie podnoszącego swą obecnością range imprezy. Jeśli pojawia się tort to znak, że bierzemy udział w naprawdę ważnym wydarzeniu.

Korzyści płynące ze spożycia kwiatów jadalnych

kwiaty jadalne do deseruWiększość z nas mniej lub bardziej otwarcie przyzna, że jesteśmy prawdziwymi łasuchami. I choć doskonale zdajemy sobie sprawę z wpływu cukru na nasz organizm, to jednak zwłaszcza podczas uroczystości o znaczącej randze, takich jak wesele czy urodziny, nie jesteśmy w stanie odmówić sobie kawałka pysznego ciasta. Ba, są nawet tacy, którzy rezygnują ze wszystkich pozostałych potraw, by móc bezkarnie spożyć konkretna dawkę kalorii bez większych wyrzutów sumienia. Takiego działania nie należy popierać, bo kompleksowych wartości odżywczych w torcie trudno upatrywać, choć sprawa wydaje się nabierać nowego znaczenia, kiedy dodamy kwiaty jadalne do deseru. Okazuje się bowiem, że popularny trend ozdabiania wypieków przy pomocy roślin ma na celu nie tylko poprawę walorów estetycznych. Jak wynika z badań, kwiaty jadalne, do których zaliczyć można całe grono mniej lub bardziej znanych nam roślin – od fiołków po chryzantemy – bogate są w związki biologicznie czynne, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Na szczególne docenienie zasługują rośliny o pomarańczowym, żółtym i fioletowym kolorze płatków. Wymienione warianty kwiatów maja właściwości antyoksydacyjne,a co za tym idzie spowalniają proces starzenia się organizmu. Oczywiście spożycie wymienionych produktów nie jest w stanie zastąpić nam w całości zapotrzebowania na warzywa i owoce, choćby ze względu na ich małą objętość, jednak zjedzenie ich może być doskonałym sposobem na dostarczenie cennych składników, których nie znajdziemy w żadnych innych produktach, a to już konkretny, bardzo ważny powód, by zdecydować się na spożycie tych pięknych roślin.

Aktualnie w modzie cukierniczej zapanował trend ozdabiania wyrobów, zwłaszcza tortów okolicznościowych kwiatami jadalnymi. Okazuje się jednak, że oprócz niezaprzeczalnych walorów dekoracyjnych rośliny te mają jeszcze kilka innych zalet – przede wszystkim dostarczają organizmowi niepowtarzalnych składników i mikroelementów, których nie znajdziemy w żadnym innym produkcie spożywczym. Warto zatem przekonać się do spożywania roślin, choćby podczas wyjątkowych okazji.

Close Menu