Najważniejsze dla początkujących w biznesie vendingowym jest dobre rozplanowanie przyszłości firmy. Głównym dylematem, przed którym stają nabywcy automatów sprzedażowych jest wybór odpowiedniego rodzaju maszyny. Wszak ustawienie w odpowiednim miejscu i ustalenie rodzaju sprzedawanego asortymentu wymaga odpowiedniego zaplecza technicznego. A to jest w stanie zapewnić tylko odpowiednio dobrany automat, który zapewni właściwą temperaturę sprzedawanym produktom i sposób ich serwowania.

Rodzaje automatów do vendingu

vending - automaty do sprzedażyNajczęściej spotykanym automatem vendingowym, który na pewno kojarzą wszyscy są automaty sprężynowe. Nawet częściej można spotkać się z określeniem, że są to automaty uniwersalne. Można w nich umieścić jednocześnie batony oraz puszki z coca-colą. Niektórzy nawet sięgają jeszcze dalej i obok przekąsek i napojów kapsułki z obuwiem ochronnym (szpitale) czy książki, przewodniki i mapy (dworce, lotniska). Jednak vending – automaty do sprzedaży to dla wielu żyła złota – jak każda inna dziedzina rozwija się i pojawiły się także bardziej zaawansowane urządzenia. Są nimi chłodnie z napojami oraz automaty talerzowe. Te ostatnie bazują na obrotowych tacach (talerzach) ze ściankami działowymi, które pozwalają na wydawanie całych zestawów obiadowych umieszczonych np. w pudełkach. Można w nich sprzedawać również napoje. Ale najważniejszą cechą tego typu automatów jest możliwość chłodzenia jak sklepowa lodówka, a więc można w nich umieścić także jogurty oraz kanapki i nie narazić na ich zepsucie nawet przez cały, letni dzień. Pomimo takiego ogromu zalet tego typu urządzenie ma również dużą wadę, jaką jest ograniczenie przestrzeni sprzedażowej, a co za tym idzie, potrzebuje częstszego uzupełniania. Wiele osób także ceni sobie kawomaty, czyli urządzenia sprzedające gorące napoje. Dla większości przedsiębiorców to prawdziwie złoty biznes ze względu na dużą marżę, jaką narzuca się na tego typu produkty, a więc są one równie popularne co automaty sprężynowe.

Po wybraniu automatu do sprzedaży konieczne jest strategiczne rozmieszczenie w nim sprzedawanego asortymentu. Najbardziej optymalną sytuacją jest zapakowanie do pełna półek i liczenie spływających na konto pieniędzy. Jednak czasem konieczne jest przeanalizowanie zalet wybranej lokalizacji i zmiana sprzedawanych produktów. Niektórzy vendingowcy oprócz jedzenia i napojów zapełniają swoje urządzenia drobnymi akcesoriami niezbędnymi w podróży lub danej lokalizacji. Najbardziej zaskakujące to opakowania soczewek kontaktowych, przynęty i haczyki wędkarskie, a nawet klapki i stroje kąpielowe.

Close Menu